Cola, Fanta a jiné slazené nápoje obsahují hodně cukru a umělých přísad. Domácí limonáda a domácí ledová káva jsou lepší alternativy. Jsou jednoduché na přípravu, obsahují čerstvé ovoce – a přesně víte, co v nich je.
V horkých letních dnech si rádi dáme vychlazené nealko nápoje, abychom se osvěžili. Nápoje jako Cola nebo Fanta a studené kávové nápoje jako Nescafé bohužel obsahují spoustu skrytého cukru, zvýrazňovačů chuti a dalších přísad, které opravdu nechcete mít a nejsou zdravé pro náš organizmus. Alternativou je domácí limonáda. Pokud je v ní čerstvé ovoce, obsahuje i vitamíny. A to, kolik cukru do ní dáte, můžete rozhodnout sami. Představujeme pár jednoduchých receptů na lahodné letní nápoje, které můžete libovolně obměňovat, upravovat a rozšiřovat. Součástí je i klasická domácí limonáda a tip pro milovníky kávy! K tomu Vám jiste skvěle poslouží sklenice, hrnečky nebo džbány z ponuky od zezilshopu.
Udělejte si vlastní borůvkovou mátovou limonádu

Doba sklizně lahodných a zdravých borůvek začíná začátkem července. Ideální čas na domácí limonádu s borůvkami. Pokud nemáte čerstvé bobule, můžete použít mražené ovoce. Na půl litru borůvkové mátové limonády potřebujete tyto ingredience:
asi 250 g čerstvých (nebo mražených) borůvek
hrst lístků máty
100 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (to jsou asi 2 až 3 citrony)
asi 20 g cukru (nebo méně – cukr můžete také jednoduše vynechat)
asi 300 ml vody
Funguje to takto:
Vložte borůvky, mátu, citronovou šťávu (a cukr) do mixéru a rozmixujte dohladka. Samozřejmě k tomu můžete použít i tyčový mixér.
Hmotu prolisujeme přes jemné síto, nejlépe pomocí stěrky. Z hmoty tak dostanete i poslední kousky tekutiny.
Získanou šťávu smíchejte s vodou, jak máte nejraději. Důkladně promícháme a podáváme studené.
Domácí limonáda je hotová! Borůvkovou hmotu, která zbyde v sítku, můžete použít na müsli nebo dezert.
Podávaní limonády doporučujeme v džbánech od zezilshopu.

Domácí limonáda – jahodovo mátová
Jahodová sezóna trvá do konce července. Na polích si můžete nasbírat tolik bobulí, kolik potřebujete, a pak je sníst čerstvé, udělat z nich džem – nebo vyzkoušet tento recept na lahodnou jahodovo-mátovou limonádu. Na půl litru domácí limonády potřebujete tyto suroviny:
asi 30 g cukru
100 ml vody
200 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy (to jsou asi 3 až 4 citrony)
500 gramů jahod
hrst čerstvých lístků máty
Funguje to takto:
Vložte cukr a vodu do malého hrnce a zahřejte na středně vysokou teplotu. Míchejte metličkou, dokud se cukr nerozpustí a vznikne jednoduchý sirup.
Když se směs začne vařit, stáhněte ji z plotny a nechte asi 10 minut vychladnout.
Jahody a mátu dejte do mixéru (tady je vhodný i ponorný mixér) a mixujte, dokud nezískáte vyhovující hmotu.
Vmíchejte citronovou šťávu, dokud se dobře nespojí a domácí limonádu podávejte vychlazenou.
Alternativa bez cukru: Zde jednoduše vynecháte cukrový sirup. Jahody rozmixujte s mátou na vyhovující hmotu, vmíchejte citronovou šťávu a zalijte 100 mililitry vody a citronovou šťávou. Limonádu dáme vychladit do lednice, poté můžeme podávat s kostkami ledu v džbánu od zezilshopu.
